Jaké jsou výhody šafránu pro obličej?

Šafrán byl vždy součástí kosmetických receptů v zemích jihovýchodní Asie, kde se nejčastěji používá k zesvětlení a zlepšení barvy pleti.

Šafrán sám o sobě je nejdražším kořením na světě a ve starověku byl ceněn téměř na úrovni zlata.

Jak vybrat šafrán?

Šafrán na obličej

Kvalitní výrobek poznáte podle sytě červené barvy (některé typy mají oranžové tečky). Nejlepší kvalitu lze získat nákupem koření od španělských a íránských výrobců.

Vložte 3-4 provázky do horkého mléka nebo vody a sledujte, jak rychle mléko zežloutne. Levný nebo padělaný výrobek okamžitě začne barvit mléko, ale nebude cítit prakticky žádný zápach. Pravý šafrán tekutinu zabarví do 15 minut, ale přesto bude vydávat exotické aroma.

Poznámka:: Nepokoušejte se kupovat šafránový prášek, protože. dá se snadno zfalšovat (lze tam přidat umělá barviva). Prášek lze vyrobit doma, i když to může vyžadovat značné množství nití tohoto koření.

Šafrán na obličej: masky

1. Recept na masku pro zesvětlení pleti

Šafránové mléko je lahodný nápoj, který rozzáří vaši pokožku zevnitř. Dá se však použít i zevně. Kyselina mléčná, která je v mléce obsažena, dokonale a do hloubky čistí pleť, odstraňuje odumřelé buňky, nečistoty a přebytečný maz. Má také rozjasňující vlastnosti, díky kterým může pomoci vyrovnat tón a také snížit viditelnost jizev po akné a tmavých skvrn.

Co se bude požadovat:

  • 2 lžičky mléko
  • 3-4 šafránové stigma

Jak

Umístěte stigmy do malého šálku, zalijte je horkým mlékem a nechte 15 minut. Po návratu bude mít mléko lehce nažloutlý odstín a lahodnou vůni.

Vše dobře promíchejte a nalijte do dalšího šálku přes čajové sítko, aby se zachytily šafránové žilky. Rozmačkejte je lžící, aby vůně byla silnější a přidejte je zpět do mléka. To je vše, maska ​​je připravena.

Naneste na čistý obličej a nechte zaschnout. Poté vše omyjte vhodnou houbou a opláchněte obličej studenou vodou, poté osušte.

Další tipy:

  • Pokud nemáte čas nebo chuť, nemusíte šafránová stigmata mlít. Jednoduše, když je rozemelete, z koření vyjde více barvy a vůně, díky čemuž bude maska ​​účinnější.
  • Pokud jste vegani, můžete místo kravského mléka použít mandlové mléko, kokosové mléko nebo jakékoli jiné rostlinné mléko (i když účinek se může lišit).
READ
Jaké jsou výhody listů papáje?

2. Maska pro vyrovnání tónu pleti

Šafrán pro pokožku obličeje

Pomocí medu a šafránu můžete dosáhnout čisté pleti bez skvrn. Tato maska ​​je velmi jemná a vhodná pro všechny typy pleti.

Med je přírodní zvlhčovadlo, které se dokonale postará o vlhkost pokožky, udržuje ji jemnou a pružnou. Hloubkově čistí pleť a také šetrně odstraňuje odumřelé buňky. Také rozjasňuje, takže je účinný pro odstranění černých teček a jizev.

Složení masky:

  • 1 lžička medu
  • 4 šafránové stigma

Proces

Stigmata rozdrťte v hmoždíři a poté je smíchejte s medem. Pomocí štětce jemně naneste směs na obličej a nechte 10 minut působit, aby pronikla do pokožky. Poté masku odstraňte vlhkou houbou, poté opláchněte obličej studenou vodou a osušte čistým ručníkem.

Rada: Med samozřejmě musí být kvalitní, protože. ten nekvalitní nemusí být minimálně tak účinný a v některých případech může dokonce způsobit podráždění pokožky.

3. Šafránová maska ​​na akné

Šafrán má antibakteriální vlastnosti a v kombinaci s citronem a jogurtem získáte bombu a výbornou masku na akné. Může sloužit i jako prevence proti akné.

Citron v tomto receptu chrání pokožku před bakteriemi, které způsobují akné. Pomáhá i při svědění.

Jogurt obsahuje kyselinu mléčnou, zinek a vitamíny skupiny B – to vše je velmi užitečné pro zbavení se akné. Bělící vlastnosti jogurtu pomohou postupně vyhlazovat skvrny po akné a jizvy.

Co budete potřebovat:

  • 1 lžička bílý jogurt bez přísad
  • 1/2 lžičky citronová šťáva
  • 4 šafránové žíly

Jak

V misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu a šafrán, abyste vytvořili jemnou krémovou pastu. Naneste na pokožku pomocí štětce a nechte působit 10 minut nebo do úplného zaschnutí. Poté si opláchněte obličej studenou vodou a osušte ručníkem.

Šafrán je koření, které má vždy cenu zlata. To se vysvětluje nejen obtížností sběru surovin, ale také množstvím prospěšných vlastností, které má produkt na lidské tělo. Koření se konzumuje v suché formě a připravuje se z něj šafránový olej na obličej. Tato možnost má úžasné kosmetické schopnosti: omlazení, odstranění růžovky a otupělosti. Pleť po procedurách skutečně září svěžestí a překvapí dokonalostí. Domácí masky se šafránovým éterem úspěšně nahradí drahé profesionální krémy a séra.

Obecný popis

Šafránový olej se získává parní destilací nebo extrakčními metodami. Hotové koření se zpracovává: sušené blizny krokusových květů určitého typu. Suroviny se těží ručně. K získání 1 kg sušiny bude muset být zpracováno 150 tisíc květin. Výtěžek etheru nepřesahuje 1,3 %. Jen tato skutečnost nám umožňuje rozumně nazvat opci elitou. Dělat koncentrát doma je nereálné.

READ
Eho se bojí ořech?

Barva šafránového oleje je v rámci žluté palety. Odstín do značné míry závisí na vlastnostech surovin. Velmi světlá nebo tmavá barva látky nebo posun do červeného rozsahu by vás měla varovat. Produkt musí zůstat bohatý, zářivý, bez polotónů nebo inkluzí. Vůně éteru je silná, kořenitě nasládlá, mnohostranná, ale projevuje se pouze v nízkých koncentracích (při přidání po kapkách k ostatním složkám). Vůně z lahvičky šafránového oleje může být pro nos nepříjemná. Chuť je intenzivní, s výraznou hořkostí.

Neobvykle odhalující aroma šafránového oleje vzbuzuje zájem parfumérů o tuto možnost. Éter se také používá při výrobě kosmetiky.

Varování! Produkt je oblíbený pro terapeutickou aromaterapii. Látka má silný sedativní účinek a je silným afrodiziakem.

Historické informace

Šafrán byl vždy drahé koření. To je způsobeno obtížností těžby surovin. Od starověku se sušené krokusové stigmy používaly k obohacení chuti jídla a pro léčebné a kosmetické účely.

Východ je považován za místo narození šafránu. Kult koření se rozvinul v Indii. V současné době se syrové krokusy pěstují v průmyslovém měřítku na plantážích v Íránu, Španělsku, Číně a Tunisku. Esenciální olej z koření se aktivně vyrábí v Evropě (Francie, Německo, Španělsko).

Ne nadarmo se šafránu říkalo „zlaté koření“, „koncentrát slunečního světla“, „elixír dlouhověkosti“. Koření má vlastnosti konzervační látky, kadidla a léku. Tato možnost byla vždy obdařena omlazujícími schopnostmi. Cenné suroviny se od nepaměti padělají a vydávají se za šafrán mleté ​​kořeny kurkumy, světlice barvířské, měsíčky a měsíčky.

Složení a užitečné vlastnosti

Šafránový olej má jedinečné složení. Až 70 % objemu tvoří terpenaldehyd safranal. Látka určuje základ vůně. Výrobek také obsahuje karotenoidy (které způsobují jasnou, stabilní barvu), pikrokrocin, cineol, alfa-pinen, palmitovou a oktadekadienové kyseliny. Malé množství obsahuje vitamíny (PP a skupina B), minerální látky (draslík, vápník, hořčík, mangan, zinek) a glykosidy.

Složky šafránového oleje jsou zaměřeny na urychlení metabolismu tkání, zlepšení regeneračních a obnovovacích procesů. V důsledku použití éteru v kosmetice se zlepšuje krevní oběh, krevní cévy jsou tónovány a posilovány. Po procedurách s látkou se projeví protizánětlivý, antibakteriální účinek a antioxidační ochrana.

Indikace pro použití

Šafránový olej lze použít pro péči o pleť jakéhokoli typu. Největší přínos bude mít zralá, atonická epidermis s výrazným ochabnutím, vráskami, změnou barvy a výrazným vaskulárním vzorem. Produkt bude mít následující příznivé účinky:

  • vyrovnává pleť;
  • zlepšuje stav cév vystupujících na povrch (rosacea);
  • odstraňuje stařecké skvrny a stresové skvrny;
  • sníží náchylnost k alergenům, které způsobují podráždění kůže;
  • zlepšuje tonus tkáně;
  • zmírní obraz zánětu, zabrání aktivnímu výskytu nových vyrážek;
  • vyhlazuje závažnost jizev a skvrn po akné na kůži;
  • chrání před negativními účinky slunce a dalších destruktivních faktorů životního prostředí;
  • sníží hloubku vrásek a zpevní ochablé tkáně.
READ
Jak nebezpečný je Karbofos pro člověka?

Zařazení látky do programu péče v mladém věku (od 23 do 25 let) pomůže zabránit předčasnému stárnutí.

Důležité! Ether je nutné používat v minimálním množství: 0,05 % vzhledem k základním složkám. Procedury pro preventivní účely se provádějí ne více než 1–2krát měsíčně. Dosažení „terapeutického“ účinku bude vyžadovat kurzový přístup: dvakrát týdně po dobu 1–2 měsíců.

Vlastnosti nákupu a skladování

Koupit si kvalitní šafránový olej není tak jednoduché. Doporučuje se komunikovat s renomovanými výrobci a dodavateli. Koření, stejně jako jeho deriváty, je považováno za nejvíce padělaný produkt. To se vysvětluje vysokou cenou originálu, jednoduchostí vnější imitace surovin a výsledky zpracování. Najít čistý šafránový éter v maloobchodním prodeji je téměř nemožné. Možnosti nabízené za cenu 1,5–2 tisíc rublů. na 10 ml, jsou klasifikovány jako nekvalitní produkty.

Šafránový olej je lepší skladovat na chladném místě bez přístupu světla nebo vzduchu uvnitř láhve. Přípustná pokojová teplota není vyšší než 25°C. Nedoporučuje se chladit látku pod +5°C. Skladovatelnost při správném skladování přesahuje 5 let. Pokud se změní konzistence, barva, vůně nebo se objeví sediment, látku nelze použít.

V prodeji jsou hotové směsi obsahující šafrán. Například Veda Vedica, ájurvédská olejová směs z Indie, obsahuje více než 30 přísad. Vedika pomůže zlepšit místní prokrvení, zbavit se kosmetických vad a udržet stav pokožky na mladistvé úrovni. Láhev o objemu 30 ml bude stát pouze 400–500 rublů. Existují také směsi s obsahem 30–50 % éteru, s přídavkem základových olejů a výtažků z blahodárných bylin.

Podmínky použití

Aplikace šafránového oleje v čisté formě na pokožku je přísně zakázána. Látka je nejen drahá, ale je také považována za silnou. Doporučuje se přidat 1 kapku přípravku do porce jakéhokoli kosmetického přípravku nebo si směs vyrobit sami.

Překročení koncentrace je zdraví nebezpečné. Celková spotřeba přípravku v jakékoli formě za den by neměla přesáhnout 1-2 kapky. Nepřetržitý průběh expozice by neměl trvat 6–8 týdnů. K tomu patří i konzumace koření.

Éter ze sušených stigmat podzimních krokusů se vzhledem k jeho jasnému aroma nedá snadno kombinovat s jinými vonnými složkami. Nejlepšími společníky šafránu jsou: květinové tóny (fialka, růže, levandule, narcis), dřevité tóny (santalové dřevo, neroli, cedr, šampaň, růžové dřevo). Mandlový olej je považován za vynikající základ pro elitní ester.

Možnosti aplikace

Vzácnost, vysoká cena a síla éteru omezuje touhu tuto možnost využít. Látka se přidává do kosmetiky na obličej a současně získává účinek aromaterapie. Výrobek se zřídka používá k péči o vlasy. Šafránový olej je vhodný pro orální užití.

READ
Jak zakrýt škrábance na nábytku?

Recepty na krásu obličeje

Šafrán v kombinaci s dalšími složkami může odstranit akné a skvrny, vyhlazovat vrásky a zlepšit stav pokožky. Každý má svůj vlastní vzorec krásy. V domácí kosmetologii se používají následující recepty se šafránovým olejem:

  1. Maska na akné. Efekt pomůže zastavit zánětlivé procesy, vyčistit pleť, vyrovnat barvu pleti a vybělit stařecké skvrny. Smíchejte 1 lžičku. přírodní jogurt bez přísad (je lepší vzít domácí produkt nebo nízkotučnou domácí zakysanou smetanu), 1/2 lžičky. citronová šťáva, 1 kapka čistého šafránového éteru (lze jej nahradit několika žilkami koření, rozemletými na prášek). Maska se nanáší na čistý povrch, vyhýbá se oblasti očí a rtů. Počkejte, až hmota zaschne (15–20 minut). Kompozice se smyje z pokožky studenou vodou. Čistý povrch lze namazat lehkým krémem. Postup se provádí jednou týdně po dobu jednoho měsíce.
  2. Maska na vrásky. Efekt pomůže utáhnout ovál, zlepší stav pokožky a vyhladí vrásky. Smíchejte 1 lžičku. tekutý med a plnotučná domácí zakysaná smetana. Do homogenní hmoty se přidá kapka etheru. Důkladně promíchaná kompozice se aplikuje na vyčištěnou, lehce napařenou pokožku podél masážních linií. Oblasti očí a rtů nejsou zahrnuty do postupu. Pohyby připomínají jemné napínání pokožky obličeje zdola nahoru. Nechte masku působit 20 minut. Směs se odstraní teplou vodou. Čistá pokožka musí být ošetřena krémem. Procedura se provádí 1–2krát týdně po dobu 1,5–2 měsíců.
  3. Čistící maska. Účinek pomůže regulovat mastnotu pokožky, vyčistit póry a snížit zánět. Zřeďte 2 lžičky vodou nebo bylinkovým odvarem. kosmetická hlína. Do hmoty podobné zakysané smetaně přidejte 1 kapku šafránového éteru a 3 kapky levandule. Homogenní směs se aplikuje na čistou pokožku, s výjimkou oblastí očí a rtů. Maska se po 20 minutách smyje. Pokožku se doporučuje ošetřit lehkým krémem. Postup se provádí 1-2krát měsíčně.

Vícesložkovou masku lze nahradit šafránovým mlékem. Pro postup je lepší vzít tučný vesnický produkt. Přidejte kapku šafránového éteru do půl sklenice tekutiny. Důkladně promíchanou směsí opláchněte čistý obličej po dobu 3 minut. Postup se provádí ne více než 2krát týdně. Účinek pomáhá harmonizovat stav jakéhokoli typu pleti.

Péče o obočí, řasy, rty

Používání šafránového oleje není v péči o vlasy rozšířené. Ester lze přidat do mandlového, kokosového nebo jiného základního rostlinného tuku.

Pokud je nedostatečné prokrvení vlasových folikulů, přípravek zastaví vypadávání vlasů, posílí je a dodá jim lesk. Na řasy použijte tuto směs k výrobě masky, která se smyje 15–20 minut po aplikaci.

READ
Co jedí divocí lesní holubi?

Pro výživu pokožky rtů je také užitečná olejová směs se šafránem. Hmota se nanáší na houbičky a zároveň se provádí lehká masáž. Zvýšený krevní oběh pomůže, aby vaše barva byla jasnější, vaše pokožka hedvábnější a vaše ústa celkově smyslnější. Procedura se opakuje 2x týdně po dobu minimálně XNUMX měsíců.

Požití

Šafránový olej dokáže nahradit koření a obohatit chuť nápojů a pokrmů. Látka může být použita pro léčebné účely. Produkt se vyznačuje imunomodulačními, antispasmodickými a hormonálně regulačními vlastnostmi. Éter je považován za silné afrodiziakum. Konzumace oleje pomáhá odstranit anémii, bolesti srdce a metabolické poruchy. Lékaři doporučují pamatovat na to, že nadměrné užívání drogy je nebezpečné.

Dávejte pozor! Maximální denní dávka jsou 3 kapky (započítává se celkové množství zevního i vnitřního užití).

Bezpečnostní opatření

Šafránový olej je označován za nejsilnější a nejagresivnější ester. Nadměrné užívání v jakékoli formě může způsobit narkotický účinek. Vysoké koncentrace (1 g najednou) mají toxický účinek. Překročení maximálních přípustných limitů (5 g denně) může být smrtelné.

Doporučuje se omezit konzumaci na 3 stigmata nebo 3 kapky éteru denně. Je lepší se vyhnout každodennímu používání.

Během těhotenství se doporučuje nepoužívat éter, jako je koření. Dokonce i aromatizace místností nebo používání parfémů s přidáním silné látky je kontraindikováno. Šafrán aktivuje reprodukční systém, stimuluje stahy dělohy, což může vést ke spontánnímu potratu. Také se doporučuje vyhýbat se přípravku během laktace. V ostatních případech se sleduje pouze dávkování použití látky.

Výhody a nevýhody

Šafránový olej je unikátní produkt, který nemá obdoby ve svém účinku na estetické vlastnosti pokožky a růžovky. Po použití hmoty obličej skutečně září krásou a svěžestí. Postupy nevyžadují časté opakování a dosažené výsledky jsou dlouhodobé. Látka si zachovává své příznivé vlastnosti po dlouhou dobu.

Značnou nevýhodou bude cena éteru. Záporný bod se také nazývá vysoké procento falšování produktu. Je třeba věnovat pozornost množství použité látky. Přísné dodržování dávkování bude chránit před negativními důsledky postupů.

Zpětná vazba na účinnost

Šafránový olej v čisté formě se používá jen zřídka. Produkt je drahý, produkt je obtížné najít a mnoho lidí pochybuje o kvalitě látky, kterou kupují. Pro kosmetické procedury se často používají různé směsi, které mají rozumnou cenu. Obě možnosti vyvolávají pozitivní emoce.

Pozitivní hodnocení příznivého kosmetického účinku olejové formy šafránu

Líbí se mi efekt kosmetických produktů s přídavkem šafránu.

Užitečná videa

Recenze šafránového oleje Kumkumadi.

Podrobnosti o použití šafránového oleje Vedica „Beauty Formula“.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: