Co se stane, když kousne bílý karakurt?

bílý karakurt je jedním z nejnebezpečnějších tvorů na Zemi. Navzdory tomu, že to navenek nevypadá tak hrozivě, jed tohoto členovce je smrtelný.

V tomto ohledu kousnutí pavoukem pro zvířata, jako je kůň nebo přístřešek, definitivně skončí smrtí. Pro člověka může být kousnutí hmyzem také smrtelné, pokud není včas poskytnuto potřebné množství kvalifikované lékařské péče. Vědci a vědci však tvrdí, že jed bílého karakurtu je o něco méně nebezpečný než jed černého zástupce tohoto druhu.

Obsah

  1. Původ druhu a popis
  2. Video: Bílý karakurt
  3. Vzhled a vlastnosti
  4. Kde žije bílý karakurt?
  5. Co jí bílý karakurt?
  6. Vlastnosti charakteru a životního stylu
  7. Sociální struktura a reprodukce
  8. Přirození nepřátelé bílých karakurtů
  9. Stav populace a druhů
  10. Popis pavouka
  11. Místo výskytu
  12. Reprodukce
  13. Život
  14. Nepřátelé Bílého Karakurtu
  15. Poškození kousnutím pro člověka
  16. Závěr

Původ druhu a popis

Foto: Bílý Karakurt

Foto: Bílý Karakurt

Bílý karakurt patří mezi pavoukovce, je zástupcem řádu pavouků, čeledi pavouků pavučinových, zařazených do rodu černá vdova, druh bílý karakurt.

Vědci nemají spolehlivé informace o původu těchto zástupců členovců. Nejstarší nálezy vzdálených předků Karakurtů pocházejí z doby karbonu, což je asi před čtyřmi sty miliony let. Jsou právem považováni za zástupce některých z nejstarších živých tvorů zachovaných na Zemi.

Video: Bílý karakurt

Někteří vědci naznačují, že nejstarší předkové moderních jedovatých pavouků, včetně karakurtů, žili ve vodě. V období paleozoika se však nastěhovali do houštin obrovské trávy a neprostupných křovin. V houštinách husté vegetace lovili různý hmyz. Později se objevili pavouci, kteří uměli tkát sítě a zaplétat do nich vajíčka kvůli ochraně.

Zajímavé informace. Síla jedovaté látky jedu karakurtu je 50krát větší než síla jedu karakurtu a 15krát větší než síla jedu chřestýše.

Asi před dvěma sty padesáti miliony let se objevili členovci, kteří se naučili tkát sítě a vytvářet pasti. S nástupem jurského období se pavouci naučili tkát několik sítí a zavěšovat je do hustého listí. K výrobě sítí používali členovci dlouhý tenký ocas.

Během formování Pangnea se pavouci široce rozšířili po zemi. Později se začali dělit na druhy v závislosti na oblasti jejich stanoviště.

READ
Jaké jsou výhody borůvkového kompotu?

Vzhled a vlastnosti

Foto: Bílý pavouk karakurt

Foto: Bílý pavouk karakurt

Bílý karakurt opravdu vypadá zlověstně. Vzbuzuje strach a nejhorší je, že díky své barvě zůstává bez povšimnutí. Charakteristickým znakem tohoto konkrétního druhu pavoukovců je jeho tělo ve tvaru velké koule, stejně jako dlouhé a tenké končetiny. Existují čtyři páry končetin. První a poslední pár nohou jsou nejdelší. Tento pavouk je jediným zástupcem svého rodu, který má bílý, šedavý nebo nažloutlý odstín.

Ve srovnání s černými vdovami nemají bílé karakurty vzor ve tvaru přesýpacích hodin. Na povrchu zadní strany jsou vidět čtyři malé prohlubně ve tvaru obdélníku.

Spodní část těla má vždy bílou nebo mléčnou barvu. Zbytek těla může být šedý nebo nažloutlý. Tito členovci mají výrazný pohlavní dimorfismus – samci jsou podstatně menší než samice. Velikost samice může dosáhnout 2.5 centimetru, zatímco velikost samce nepřesahuje 0.5-0.8 centimetru.

Hlava je malá, výrazně menší než tělo, nejčastěji hnědá. Na hlavě jsou chelicery, které jsou velmi silné a snadno se prokousají chitinózní schránkou i velkých sarančat. V zadní části břicha je několik arachnoidálních bradavic, kterými se síť uvolňuje do okolí.

Bílý karakurt má stavbu těla typickou pro všechny ostatní pavoukovce. Dělí se na dvě části – hlavohruď a břicho. Každá z nich obsahuje životně důležité orgány. Hlavohruď obsahuje: žlázu, která vylučuje jedovatý sekret, jícen, sací žaludek, výrůstky potravy a přední aortu.

  • Arachnoidální žláza;
  • Játra;
  • Střeva;
  • Ostia;
  • Vaječníky u ženy;
  • Průdušnice;
  • Zadní aorta.

Kde žije bílý karakurt?

Foto: Zvířecí bílý karakurt

Foto: Zvířecí bílý karakurt

Existuje názor, že bílý karakurt žije pouze v neobydlených oblastech pouště Naimb. To však není pravda. Měnící se klimatické podmínky vedly k expanzi a změně biotopu bílých karakurtů.

Geografické oblasti stanoviště pavoukovců:

  • Jižní regiony Ruské federace;
  • Severní část afrického kontinentu;
  • jižní část Ukrajiny;
  • Krym;
  • Írán;
  • Mongolsko;
  • Krocan;
  • Kazachstán;
  • Ázerbájdžán

Bílí karakurti preferují oblasti, kde je málo srážek a není silný mráz. Oblíbená stanoviště jsou stepi, příkopy a rokle. Všemožně se snaží vyhýbat plochým, otevřeným plochám. Jako naprostá většina pavoukovců si vybírá odlehlá, nepřístupná místa.

Rád se skrývá v norách malých hlodavců, štěrbinách, mezerách mezi zdmi a dalších odlehlých, odlehlých koutech. Karakurti nesnášejí silné mrazy a drsné podnebí. Snaží se vyhýbat nadměrné vlhkosti, příliš světlým oblastem a příliš horkému klimatu.

Je docela možné setkat se s bílým karakurtem na území zoraných zemědělských pozemků, opuštěných nebo obytných budov, v podkroví, pod střechami domů a stodol.

Co jí bílý karakurt?

Foto: Bílý Karakurt

Foto: Bílý Karakurt

READ
Je lepší ošetřit stromy na podzim síranem měďnatým nebo železným?

Zdrojem potravy pro bílého karakurta je hmyz, který se zachytí v síti, kterou utká.

Jaký je zdroj energie:

  • Členovci jsou malé velikosti;
  • cikády;
  • Locust;
  • Kobylky; ;
  • Mouchy; ;
  • cikády;
  • Drobní hlodavci.

Bílé karakurty mají extraintestinální strukturu trávicího traktu. Když oběť vstoupí do sítě, probodne její tělo na několika místech a vstříkne jedovatý sekret, takže vnitřnosti oběti jsou jedem zcela stráveny. Poté pavouci jedí tekutou část těla své oběti.

K chytání hmyzu se nejčastěji používá horizontální pavučina. Je charakteristické, že pás nemá typický lichoběžníkový vzor, ​​ale má chaotické uspořádání nití, které netvoří žádný vzor. Bílý karakurt dokáže vytvořit několik takových sítí pastí. Nejčastěji jsou umístěny mezi listy tak, aby zůstaly neviditelné pro většinu hmyzu nebo malých hlodavců. Takové pasti jsou často ponechány v norách, malých prohlubních v zemi.

Proces asimilace potravy probíhá poměrně rychle, protože téměř vše již bylo stráveno pod vlivem jedovaté sekrece. Mezi různými zdroji potravy jsou vyčleněny a preferovány saranče a kobylky. Bílí karakurti doslova zvládají žít bez jídla, nebo jíst velmi skromné ​​množství jídla. Bílí karakurti mohou žít asi 10-12 měsíců prakticky bez jídla.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Bílý pavouk karakurt

Foto: Bílý pavouk karakurt

Bílí karakurti jsou aktivní bez ohledu na denní dobu nebo povětrnostní podmínky. Mohou být aktivní a chodit hledat potravu, stejně jako ji jíst za světla i ve tmě. Samci jsou méně aktivní. K výrobě pastí používají pavučiny. Pavouci to tkají ne ve formě určitých tvarů a postav, ale pouhým navíjením nití. Potravu může získávat jako lovec, tedy schovaný za křovím nebo v houštinách hustého porostu.

Jako místa pobytu se volí nory drobných hlodavců, trhliny ve zdech, stropech, prohlubně v půdě, jámy atd. Tito zástupci pavoukovců mají velmi ostrý sluch. To je důvod, proč byla hlášena lidská kousnutí. Pavouci ostře reagují na neznámý hluk a za účelem sebeobrany se snaží zaútočit jako první. Vzhledem k tomu, že při setkání s nimi se lidé stávají zdrojem zbytečného hluku, pavouci na ně útočí za účelem sebeobrany.

Nesnášejí dobře mráz a extrémní horko. V období jaro-léto jsou v oblastech stanovišť pozorovány velké migrace. Jsou způsobeny tím, že se pavouci snaží uniknout z extrémního horka. Poté, co bílý karakurt najde bezpečný úkryt, samice jej propletou sítí a začnou se připravovat na výskyt potomků.

READ
Co může nahradit dubový sud?

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Malý bílý karakurt

Foto: Malý bílý karakurt

Období páření pro tohoto zástupce členovců je sezónní a vyskytuje se uprostřed – pozdního léta. Samci se snaží upoutat pozornost zástupců opačného pohlaví pomocí speciálních feromonů. Ve vybraných útulcích samice vyvěšují poutine. To je nezbytné, aby se mladí jedinci mohli uchytit na webu a odletět hledat svůj domov. Po skončení období páření klade samice vajíčka. Jejich počet může dosáhnout 130-140 kusů.

Když přijde podzimní období, samice uhyne. Snesená vejce samostatně čekají na jaro ve vybraných odlehlých norách a jiných úkrytech. Na jaře s příchodem větru, který pomáhá zbavit se vaječné skořápky a rodit mladé jedince. Vylíhnutí pavouci se nerozprchnou různými směry, ale klidně zůstávají v díře, aby zesílili a získali potřebné dovednosti pro samostatné přežití. Na toto období mají dostatek potravy, kterou jim matka připravila v záloze.

Po vyčerpání matčiných zásob se pavouci začnou navzájem aktivně požírat. Výsledkem je, že přežijí pouze nejsilnější jedinci. Kokon opouštějí až následující jaro a v létě téhož roku pohlavně dospívají. Bílý karakurt je považován za velmi plodného zástupce pavoukovců. Samice může přivést na svět potomky až dvakrát do roka.

Přirození nepřátelé bílých karakurtů

Foto: Bílý pavouk karakurt

Foto: Bílý pavouk karakurt

Navzdory skutečnosti, že tito zástupci členovců jsou prakticky nejnebezpečnější na světě, stále mají v přírodních podmínkách nepřátele, jsou to:

  • Drobná hospodářská zvířata – ovce, kozy. Nejsou vystaveni jedovatým sekretům členovců; – sphex. Mají tendenci útočit na karakurty rychlostí blesku a vstřikovat do nich svůj jedovatý sekret;
  • Hmyz je jezdec. Mají tendenci klást vajíčka do kokonů tohoto zástupce z čeledi členovců; . Není vystaven toxickým sekretům.

Nejčastěji farmáři, kteří se obávají hromadného ničení dobytka kvůli kousnutí bílých karakurtů, nejprve nechávají ovce nebo kozy pást se na určité pastvině. Tato zvířata nejsou citlivá na kousnutí, proto jsou často prakticky využívána k ochraně pastviny pro pasoucí se dobytek.

V některých oblastech žije velké množství členovců, kteří dokážou zničit celé stádo krav.

Stav populace a druhů

Foto: Bílý karakurt zvíře

Foto: Bílý karakurt zvíře

I přes to, že karakurt bílý ve velkém šlape drobná domácí zvířata, vyhynutí druhu nehrozí. Vlivem rozšiřování území vyvinutých lidmi a změn klimatických podmínek se poněkud rozšiřuje a mění. Badateli se nepodařilo zjistit, jaký je dnes počet bílých karakurtů, ale tvrdí, že jim nehrozí úplné vymizení z povrchu zemského.

READ
Jak umýt králičí klec?

V Africe a Střední Asii je tento druh pavouka velmi běžný. Kromě toho změna klimatu a kozy ve velkém počtu také nemají významný vliv na počet jedinců, bílý karakurt není označen žádným statusem a není uveden v červené knize. Díky schopnosti produkovat velké potomstvo každých 10-15 let je populace těchto zástupců zcela obnovena.

Bílý karakurt je nebezpečný a jedovatý pavouk. Obyvatelé oblastí, kde se přirozeně vyskytuje, musí být maximálně opatrní a vyhýbat se chůzi naboso nebo ležení na holé zemi. Pokud se náhle objeví kousnutí hmyzem, musíte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Bílý karakurt je nebezpečný pro lidi i zvířata. Působí odstrašujícím dojmem a díky své barvě je na stanovištích méně nápadný než jeho blízký příbuzný pavouk karakurt, který má černou barvu.

Popis pavouka

Název: bílý karakurt
Latinský: Latrodectus pallidus

Třída: Arachnida – Arachnida
Četa:
Pavouci – Araneae
Rodina: Tenetiki – Theridiidae

Stanoviště: nory, rokle, stepi
Nebezpečné pro: drobného hmyzu
Postoj k lidem: kousne, ale není jedovatý

Břicho bílého karakurta je ve tvaru koule, mléčně bílé, hlava je obvykle hnědá, 4 páry nohou mohou být šedé nebo nažloutlé. Struktura pavouka je identická se všemi ostatními.

Na břiše nejsou žádné barevné skvrny, ale jsou tam čtyři malé prohlubně uspořádané do tvaru čtyřúhelníku.

Hlava je malá, jsou na ní mohutné chelicery, kterými se pavouk dokáže prokousat i chitinózní schránkou sarančete. Pavoučí bradavice se nacházejí na zadní straně těla.

Stejně jako všichni zástupci tohoto druhu má bílý Karakurt sexuální dimorfismus, samice jsou mnohem větší než samci, jejich délka těla může dosáhnout 25 mm a samci – 5-8 mm.

Místo výskytu

Jeho bydlištěm jsou rokle, stepi, vybírá si odlehlá, těžko dostupná místa. Rád se bílý karakurt schovává v norách hlodavců a štěrbinách mezi zdmi. Vyhýbá se otevřeným a horkým místům a také nadměrně vlhkým místům.

Biotop bílého Karakurtu je velmi rozsáhlý. Lze jej nalézt:

  • V jižních oblastech Ruské federace;
  • Severní Afrika;
  • na jihu Ukrajiny;
  • na Krymu;
  • Turecko
  • Írán.

Žije v krajích, kde v zimě nejsou velké mrazy.

Reprodukce

Bílý pavouk.

V polovině léta je samice Bílého Karakurta připravena k oplodnění, připravuje úkryt pro své budoucí potomky a plete sítě. Samec flirtuje se ženou jakýmsi rituálním tancem a riskuje vlastní život. Po skončení období páření samice samečka zabije a naklade vajíčka, ze kterých se na jaře objevuje mladá generace.

READ
Jaké jsou výhody a škody topinamburu?

V úkrytu pavoučci nějakou dobu zůstávají a pojídají potravu, kterou jim matka připravila. Pokud není dostatek zásob, začnou se aktivně navzájem jíst. Na jaře se spolu s webem rozprchnou a začnou samostatný život.

Samice bílého karakurta jsou velmi plodné a za pohodlných podmínek mohou dávat potomky 2krát ročně.

Život

Pavoučí bílý karakurt.

Karakurt v autě.

Bílý pavouk karakurt může lovit jak během dne, tak v noci. Pavouk má dobře vyvinutý sluch a ostře reaguje na cizí hluk, aby se ochránil, může zaútočit jako první. Patina, do které hmyz padá, nemá žádný konkrétní vzor, ​​ale připomíná svinuté nitě natažené v trávě nebo mezi kameny, v dírách nebo prohlubních v zemi. Pavouk může mít několik takových pastí.

Když se oběť dostane do sítě, pavouk propíchne její tělo na několika místech a vstříkne jedovaté tajemství, takže jeho působením jsou stráveny všechny vnitřnosti. Bílý karakurt saje tekutinu z těla oběti.

Živí se nejrůznějším hmyzem uloveným v síti, včetně větších jedinců, jako jsou sarančata a kobylky. Pavouk může také lovit z úkrytu a útočit na svou kořist.

Nepřátelé Bílého Karakurtu

Na každého predátora existuje jeden predátor, který dokáže zvíře zničit. V přírodních podmínkách má i popsaný pavouk nepřátele:

  • sphex, druh vosy, která loví pavouky a zabíjí je svým jedem; kladou vajíčka do pavoučích kokonů;
  • ježci, jed Bílého Karakurta pro ně není nebezpečný a živí se těmito členovci;
  • ovce a kozy, pavoučí jed pro ně není nebezpečný a na pastvinách zemědělská zvířata šlapou snášku i samotné pavouky. Farmáři této funkce využívají, na pastviny nejprve vyženou ovce a kozy a po nich se tam pase dobytek, pro který je pavoučí jed smrtelný.

Poškození kousnutím pro člověka

Kousnutí Bílého Karakurta je nebezpečné, stejně jako dalších jedovatých pavouků z rodu Black Widow. Příznaky kousnutí jsou stejné jako u kousnutí Karakurt. Při poskytování včasné lékařské péče dochází k zotavení za 3-4 dny.

V místech, kde se vyskytuje bílý karakurt, je lepší chodit v uzavřených vysokých botách a snažit se neležet na zemi.

Závěr

Bílý pavouk karakurt se od svého příbuzného liší barvou a tvarem břicha. Živí se hmyzem, který spadne do jeho sítě. Ve svém přirozeném prostředí má nepřátele. Jeho jed je vysoce toxický a nebezpečný pro mnoho zvířat. Případy, kdy lidé zemřeli na jed Bílého Karakurtu, jsou vzácné.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: