Co jí mořčák?

Merganser – tento druh vodního ptactva patří do čeledi kachen. V přírodě existují čtyři hlavní poddruhy mořčáků. Velký Merganser je tak nazýván kvůli své velikosti ve srovnání se svými druhy. Jeho hmotnost dosahuje 2 kg, délka těla je asi 80 cm a rozpětí křídel se pohybuje od 80 do 100 cm.

Tento druh je běžný ve středních a severních oblastech Evropy, Asie a Ameriky. Vyskytuje se také ve vodních útvarech Běloruska a Ruska. Dobře snáší drsné klima, takže jednotliví jedinci se i v zimě vyskytují na nezamrzlých nádržích. Námořník je ale stěhovavý pták, který na zimu většinou odlétá do teplejších oblastí. Zimují především na pobřeží Japonska, Číny, Koreje, jižní Evropy a Ameriky. Doba zimování je krátká. Ptáci odlétají do teplejších podnebí koncem října a v průběhu listopadu a do svých rodných míst se vracejí koncem února. Tito ptáci se jako první objevují na vodních plochách. Pro hnízdění si vybírají velká otevřená prostranství řek a jezer, která jsou alespoň částečně prorostlá lesem. Ptáci využívají velké vodní plochy ke krmení a běhu při vzletu a ke stavbě hnízd potřebují staré duté lesy.

Na nádržích je pták nápadný jak velikostí, tak barvou. Jejich charakteristickým znakem jsou široká křídla, která po složení těsně přiléhají k tělu. Ocas je malý, za letu se otevírá jako vějíř a slouží jako regulátor letu. Dlouhý krk v sedě je mírně prohnutý, v letu se do délky prodlužuje. Hlava je úměrná tělu a u samic se vyznačuje malým hřebenem protáhlého peří. Samec takový hřeben nemá. Oči jsou tmavé s velkou zornicí, orámovanou duhovkou, která může být hnědá, černá, šedá nebo červená. Samci mají světlejší oči než samice. Ptačí zobák je tenký s dolů zahnutou špičkou a má červenou barvu. Nohy ptáků jsou dlouhé, oranžové barvy a mají tři prsty spojené blánami.

Samci a samice mořských se liší barvou opeření. Samec mění svou barvu v různých obdobích. Takže na jaře, v období páření, má nejjasnější barvu, přitahuje samice. Během letního línání se barva zesvětluje a blíží se barvě samice. Obecně platí, že barva samce a samice je odlišná. Samec má na zádech černou skvrnu. Stejné černé skvrny jsou také na bílých křídlech. Ocas a břicho kačera jsou zbarveny do šeda, pouze na hrudi v dolní části krku a v oblasti drápů jsou viditelné bílé skvrny s červenočervenými cákanci. Celý krk a hlava mají zelený kovový lesk.

Samice mořského má světle šedou barvu. Spodní část krku, hrudník a křídla mají bělavé skvrny. Hlava a krk jsou hnědé s načervenalým nádechem. Barva samice se během roku nemění. Velcí polaři se vracejí do svých rodných zemí v hejnech až 25 jedinců, kteří se předtím rozdělili do párů. Ptáci jsou velmi společenští a v období páření se dokážou předvádět, vydávat zvuky, natahovat krky, snažit se upoutat vzájemnou pozornost. Ženský hlas je zvučnější, připomíná skřehotání, mužský hlas zní tlumeně s křikem jednotlivých zvuků, jako je „ba-a-ba“. Mezi samci nedochází k žádným rvačkám. Mohou se vyskytovat jen ojediněle v období páření nebo když hrozí nebezpečí.

READ
Jak zakrýt dům po zateplení?

V dubnu začínají samice stavět hnízda. Využívají k tomu dutiny stromů, dutiny pod dřevěnými mosty a opuštěné budovy. Většinou si vybírají místa ve výškách, ale pokud žádná nejsou, mohou sestoupit na zem. Jejich hnízda pak lze nalézt v dutinách pod kořeny stromů, mezi suchou trávou a dokonce i v náhodných zásuvkách nebo krabicích. Hnízdo staví samice a samec je poblíž a hlídá ji. Hlavním materiálem pro uspořádání a izolaci hnízda je dolů z hrudi samice. Samostatně ho vytáhne a uloží do hnízda. Mořák si dokáže postavit hnízda ve vzdálenosti až 1 km od vody.

Po dokončení stavby začne kachna snášet vejce, která se skládá z 8-12 vajec. Po dokončení snášky začíná inkubační doba, která trvá asi 30 dní. Porodnost kuřat se vyskytuje téměř současně a je 100%. Jsou pokryty měkkým hnědým chmýřím. O dva dny později mláďata opouštějí hnízdo a následují svou matku. Kachna s nimi jde k vodě, kde mohou získat potravu. 10. den po narození již začínají plavat a chytat vodní hmyz, štěnice a potěr. Kuřata se pohybují stejně rychle na souši i na vodě, což jim pomáhá rychle se schovat před nebezpečím. Jejich sortiment potravin se postupně rozšiřuje. Kromě štěnic, červů, měkkýšů, korýšů, které chytili v mělké vodě, přecházejí na ryby. Následně se stává jejich hlavním zdrojem výživy.

Do jídelníčku zařazují pstruhy, lososy, plotice, štiky, sledě a další druhy ryb až do délky 35 cm, zuby na okrajích zobáku jim pomáhají tak velké ryby spolknout. Ptáci plavou, potápějí se a pohybují se ve vodě velmi rychle, což jim pomáhá při lovu ryb. Rychle přibývající na váze a rozvíjející se svalová hmota, ve 2,5 měsících začínají mláďata létat. Nejvyššího stupně tučnosti dosahují na podzim, v době odjezdu na zimu. Hromadí se v nich hodně tuku, který složením stravy nepříliš příjemně zapáchá.

Počet ptáků v Rusku je stabilní, takže lov těchto kachen není zakázán, v Červené knize jsou uvedeny pouze některé odrůdy mořských ryb. V Bělorusku je mořčák od roku 1981 uveden v Červené knize Běloruska.
Aby se zvýšil počet ptáků, mohou být chováni v zajetí.

Merganser – jedinečný a velmi krásný výtvor přírody. Tyto kachny vodního ptactva mají neobvyklou, jasnou barvu, zajímavé zvyky.

Jsou rozděleny do několika typů, z nichž každý je jedinečný svým vlastním způsobem. Většina druhů mořčáků je dnes ohrožená, takže úkolem lidí je chránit je a pomáhat s obnovou populace.

Obsah

Rozdělovací oblast

Jak plemeno vypadá, foto:

Merganser

Holarktický druh, areál rozšíření – pás leso-tundry a severních boreálních lesů západní a východní polokoule.

V Eurasii žije hlavně na východ od severního Dánska a Skandinávie, ale malé populace byly zaznamenány v Alpách, Velké Británii a na Islandu.

Na severu se vyskytuje až po hranici dřevin: na poloostrově Kola a evropské části Ruska do 67° s.š. sh., na Yamalu až do 69 ° N. sh., na Yenisei na 68 ° s. š. sh., v povodí Vilyui do 66 ° s. š. sh., v povodí Lena do 64 ° s. š. sh., na východ do Kolymského pohoří k 64. rovnoběžce, do severních oblastí Čukotky.

READ
Jak nakrmit pouliční palmu?

Kachní plemeno Big Merganser

Biotopy velkých mořčáků

Na americkém kontinentu se rozmnožuje od západu na východ na sever od jižní Aljašky po Quebec a Newfoundland.

Ve Starém světě na jihu hnízdí v severním Dánsku, středních oblastech Polska a Běloruska, v oblasti Pskov, v údolí řeky Mologa, v horních částech povodí řek Belaya, Ufa a Ik, na západní Sibiři až po 55 ° N. sh., na východ k jezeru Zaisan, Altaj, severní oblasti Mongolska, jižní část Amurské pánve, severovýchodní Čína a jižní cíp pohoří Sikhote-Alin.

V Severní Americe na jih až po severní Mexiko na západním pobřeží a severovýchodní státy USA na východě.

Migrace

Merganser

Stěhovavé nebo částečně stěhovavé druhy. V zimě se severní populace stěhují do mírných zeměpisných šířek: například ptáci hnízdící ve Skandinávii a na subpolárním severozápadě Ruska se většinou stěhují do oblastí poblíž pobřeží Baltského nebo Severního moře, ale v menším počtu také do vodních ploch středního a Jižní Evropa.

Malé koncentrace zimujících ptáků byly zaznamenány v pobřežních oblastech Černého a Kaspického moře a také ve Střední Asii – podle odborníků tito ptáci s největší pravděpodobností hnízdí v Rusku východně od Pečory. Na Dálném východě se zimoviště nachází v Japonsku, Koreji a pobřežních oblastech Číny.

Počet stěhovavých ptáků rok od roku kolísá: je zřejmé, že v mírných zimách značná část z nich zůstává na hnízdištích nebo migruje na kratší vzdálenosti. Podzimní odjezd začíná až s příchodem mrazů, kdy vodu pokryje tenká vrstva ledu. Jižněji položené populace také inklinují k sedavému způsobu pohybu, vertikální migrace nebo migrace na krátké vzdálenosti.

Stanoviště

Merganser

V období hnízdění obývá sladkovodní nádrže se zalesněnými břehy: malá nezarostlá jezírka s otevřenými toky, nádrže, rychle tekoucí řeky v horních tocích, kde se většinou zdržuje blízko pobřeží ve stínu stromů.

Ke vzletu potřebuje pták poměrně velkou vzdálenost na vodě – z tohoto důvodu se často vyhýbá velmi malým vodním plochám, které plně splňují všechny ostatní podmínky stanoviště.

Na rozdíl od mořčáka dlouhonosého, velký preferuje vyvýšenější části krajiny, zejména podhůří a nižší patro hor. Zimuje na velkých nezamrzlých jezerech a lagunách s brakickou vodou, občas v ústích řek a na mořských pobřežích. V únoru až březnu 2012 byli mořští mořští pozorováni zimující na Dněpru u Kyjeva.

Popis plemene

Merganser

Merganser (lat. Mergus merganser) – velká kachna s úzkým podlouhlým zobákem, obvykle spojená s tichými řekami a jezery severní tajgy.

Jedná se o největší a nejběžnější mořčáky, svou velikostí předčí kachnu divokou.

Na rozdíl od posledně jmenovaného a většiny ostatních druhů z čeledi kachen se neživí rostlinnou potravou, ale rybami – o tom svědčí ostré zuby na háčkovitém zobáku, jimiž ptáci drží kluzkou kořist.

Zpravidla se drží v párech nebo malých skupinách, ale někdy na zimovištích tvoří velká hejna, skládající se z několika tisíc jedinců. Ve většině oblastí jde o vzácný nebo velmi vzácný pták, avšak celková populace zůstává stabilní a ochráncům životního prostředí to nedělá starosti.

READ
Co jí Chruščov?

Mořák velký má velké tělo. Horizontálně protáhlé tělo dosahuje délky 58 – 65 cm.

Merganser

Charakteristické rysy druhu:

  • nadýchaná křídla. V otevřeném stavu je jejich velikost přibližně 90 cm.U velkých jedinců dosahuje indikátor 1 m. Ve složeném stavu těsně přiléhají k tělu a opakují jeho tvar;
  • řídící ocas. Tato část těla je malá, ale rozprostřená za letu, aby řídila proces;
  • Dlouhý krk. Podle kachních standardů je krk mořčáka natažen poměrně silně. Je silně stavěná, v klidu mírně klenutá;
  • neobvyklý zobák. Tenký, ostrý, červený, hrot vypadá dolů;
  • vysoké tlapy. Tenké stabilní nohy, 3 prsty s membránami mezi nimi. Malované oranžově-červeně;
  • hlava s hřebenem. Samice mají dlouhou srst. U samců chybí. Samotná hlava má průměrnou velikost úměrnou tělu;
  • oči s duhovkou. Velká černá zornice u různých jedinců je orámována hnědým, červeným, šedým nebo černým lemem. Oči draků jsou vždy světlejší.

Barva

Větší goslingři mají dobře vyvinuté vnější sexuální rozdíly. Kachna a kačer se výrazně liší barvou peří.

Muž

Merganer větší (Mergus merganser)

Drake mění barvu pro různá roční období. Na jaře jsou odstíny co nejjasnější, aby přilákaly „dámy“. Během letního línání se barvy rozjasňují a stávají se co nejvíce podobné barvě kachen.

Peří na povrchu hřbetu se vyznačuje hustou černou. Křídla jsou černobílá. Ocas a břicho jsou tlumeně šedé. Na hrudi, na bázi krku a v oblasti strumy jsou bílá místa s načervenalým nebo načervenalým flekem.

Horní část krku a hlavy jsou tmavé s výrazným zeleným kovovým leskem. Na dolních končetinách může být malá šedá skvrna a někdy je na špičce zobáku černá tečka.

Žena

Samice mořského mořského

Kachny velkého mořského mají bledší peří. Světle šedé odstíny převládají po celém povrchu těla včetně boků a ocasu. Hnědorezavou barvou vyniká pouze hlava a krk. Na dně hrudní kosti, hrdla, na žaludku, křídlech jsou vybělené mezery.

znak

Ducks Greater Merganser jsou plachí, ale ne skandální. Boje samců jsou pozorovány pouze v období páření nebo v případě nebezpečí. Obě pohlaví jsou upovídaná a rádi si povídají. Samice znějí praskavě, poněkud skřehotavě. Drakeové mají zastřený hlas, trhavý pláč, podobný slabikám „ba-a-bab“. Jednotlivci jsou mobilní, výborní potápěči. Jsou ochotni se nechat ochočit.

Produktivita

Kachna chová velký mořčák

Mořák velký rychle přibírá na váze. Jedinci dosahují vrcholu tloušťky koncem podzimu. Procento tuku u takových kachen je vysoké. Maso díky nutričním vlastnostem nemá příliš příjemnou vůni a chuť. Hmotnost jatečně upraveného těla se pohybuje od 900 g do 2,2 kg.

Kachna produkuje 8-13 vajec na snůšku. Doma může být opotřebení poněkud zvýšeno kvůli neustálému jídlu. Vejce jsou krémově bílá a velká. Líhnutí a přežití – až 100 %.

Reprodukce

Samec a samice vodníka

Plemeno pohlavně dospívá asi ve 2 letech. Tyto kachny se vyznačují výběrem partnera na dlouhou dobu. Ve volné přírodě se samice a samec seznamují ještě před příjezdem na hnízdění.

Předvádějí se před sebou, natahují krky, kačeri vydávají žalostné zvuky. Páry nebo malé rodiny jednoho „manžela“ a několika „manželek“ již začínají hnízdit.

READ
Proč vám studená voda není dobrá?

Kachny si staví hnízda. Zároveň kačeri hlídají své dámy a procházejí se poblíž.

Místo pro budoucí úkryt matky slepice může být následující:

  • trhlina ve skále;
  • dutý strom;
  • hustý keř;
  • na zemi mezi hustými houštinami trávy;
  • opuštěné budovy.

Vyhledávání se zpravidla provádí v okruhu 1 km od nádrže. Matky slepice se snaží vyzvednout místa výše. Klesají, když nelze najít vhodný prostor. Mořáci větší patří k druhu divokých kachen, které ochotně chodí do připravených hnízd.

Schránky, schránky v místech svého bydliště vnímají s jistotou. Hlavním materiálem pro stavbu a zakrytí hnízda je dolů z hrudní kosti samice. Kachny samy to táhnou a zhutňují své obydlí.

Kachní plemeno Big Merganser

Velký morčák v hnízdě

Slepičí matka sedí na vejcích 32 dní. Každý produkuje až 30 kuřat. Existují případy úhynu „sousedů“, kdy jedna matka musí vzít pod křídlo až 40 vajíček. Pro kachny mořské takové jednání nezpůsobuje nepříjemnosti kvůli velkému tělu a vlastní hmotnosti.

Samci se neúčastní procesu chovu kachňat. Často svou fenku okamžitě opustí. Doma není potřeba shánět potravu, takže se kačeri často stávají zodpovědnými a starostlivými tatínky.

Miminka se líhnou s olivově hnědým chmýřím po celém těle. Ve dvou letech vyskočí z hnízda a začnou utíkat za kachnou. Vývoj jde pomalu. ‘

Velcí mořští mořeplavci se učí plavat nejdříve 10. den života a ke křídlu se zvedají až za 2,5 měsíce. Mláďata mezitím rychle běhají na souši i ve vodě. Díky této schopnosti se dovedně schovávají před predátory a jinými nebezpečími.

Jídlo

Velký popelník jí ryby

Mořák velký se živí převážně rybami. Charakteristickým rysem této kachny je preference velkých druhů vodních obyvatel. V nabídce plemene jsou pstruzi, siveni, lososi, ostny, úhoři, sledi, štiky, plotice a další odrůdy dlouhé 25-36 cm.

Potěr, měkkýši, larvy, korýši, červi a další malé bezobratlé organismy konzumují také mořské ryby, ale v mnohem menším množství. Na pobřeží se někdy jako pamlsky chytají brouci a jiný hmyz. Základ potravy závisí na ročním období a oblasti, protože lov probíhá na blízkých vodních plochách.

Jednotlivci používají několik „vestavěných“ zařízení pro získávání jídla najednou:

  • zobák. Kromě zahnuté špičky má po okrajích ostré zuby. S jejich pomocí ptáci drží kluzké jídlo a tlačí ho do krku;
  • trup. Aerodynamický tvar vám umožní ponořit se dostatečně hluboko, aniž byste byli vytlačeni ven. Kachny mají možnost pečlivě zkoumat okolní vodu pro lov;
  • tlapky. Membrány a délka umožňují volný pohyb pod vodou. Při dobré rychlosti jsou zachovány plynulé pohyby, což vám umožní nevyplašit ryby.

Častěji se mořské ryby krmí kolektivně. Stává se to, když se jednotlivci vydávají na osamělý lov, ale to je typické, když žijí v malé rodině. Do 10. dne života se kachňata krmí v mělké vodě, poté se začnou potápět pro potěr.

Přírodní nepřátelé

Merganer kachna není snadnou kořistí pro přirozené nepřátele. Má velké rozměry, ostrý zobák, ostré zuby. Dokáže ochránit sebe i své potomky. Ne vždy se však kachnám podaří protivníka porazit.

READ
Jak opravit prasklinu v kůře stromu?

Mezi nejnebezpečnější přirozené nepřátele mořského hmyzu patří:

  • lišky a mývalové. Tito predátoři pustoší ptačí hnízda, loví a jedí dospělé. Hnízda mořského mořského vystopují podle pachu;
  • dravé ptáky. Největší nebezpečí představují vrány, jestřábi, velcí rackové, orli, sovy, straky. Tato zvířata obvykle napadají malé mořské ryby nebo kachňata;
  • vydry, norci, kuny, divoké kočky. Tito dravci jen zřídka zabíjejí mořské ryby, protože se pro ně často dvoukilogramová kachna stává nesnesitelnou kořistí;
  • někteří plazi. Tato zvířata jedí hlavně vajíčka a malá kachňata, zatímco jejich matka je bere na procházku k rybníku.

Některé druhy kachen zabíjejí velké ryby. Takové ryby napadají mořské ryby velmi zřídka. Tento druh kachny trpí více lidmi. Lidé stále loví divoké mořčáky a ve velkém je zabíjejí.

Téměř každý lovec sní o takové kořisti, protože kachny mořské jsou velmi krásné. Takový lov vedl k výraznému snížení populace mořských mořčáků v celém přirozeném prostředí.

Stav populace a druhů

velcí obchodníci

Kachna mořská je poměrně vzácný druh. Navzdory stabilitě obecné populace je většina druhů těchto ptáků ohrožena. V mnoha zemích je kachna uznána jako ohrožená a je uvedena v Červené knize.

Jaký je důvod vyhynutí druhu? Ekologové a další vědci identifikují několik faktorů, které negativně ovlivňují počet mořských ryb.

Jsou to:

  • nekontrolovaný odstřel myslivci. Navzdory zákazu a ochraně těchto ptáků odstřel mořských ryb pokračuje. To vede k výraznému snížení počtu zvířat;
  • znečištění vody. Pro dlouhý život potřebuje mořčák čistou vodu, ryby. Nádrže ve většině zemí jsou silně znečištěné, potravy pro kachny je čím dál tím méně. Trpí také kvalita krmiva, což negativně ovlivňuje zdraví ptáků;
  • odlesňování. Mnoho druhů mořčáků žije v lesích v blízkosti vodních ploch. Odlesňování připravuje ptáky o možnost hnízdit a rozmnožovat se;
  • aktivní lidský život. Lidé znečišťují ovzduší, půdu, aktivně rozvíjejí divokou zvěř.

Všechny výše uvedené faktory vedou k pomalému, ale trvalému snižování počtu mořských ryb. Také mnoho těchto kachen zahyne během dlouhých letů. Sedavé kachny žijí mnohem déle.

Ochrana mořských kachen

Merganser

Rod mořčáků nelze nazvat početným, ale jeho celková populace je poměrně stabilní. Některé druhy takových kachen jsou však na pokraji vyhynutí, jsou uvedeny v červených knihách mnoha států a vyžadují ochranu.

Mezi vzácné a ohrožené druhy patří šupinatý a brazilský mořčák. Kachny velké a dlouhonosé jsou dnes mimo nebezpečí, udržují si dostatečnou populaci v celém přirozeném prostředí.

K ochraně kachen mořských a obnovení jejich vysoké populace se přijímají tato opatření:

  • neustálé sledování. Vědci pečlivě sledují aktuální stav věcí, sledují počet kachen, jejich zdravotní stav. Studujte faktory, které mohou nepříznivě ovlivnit populaci těchto ptáků;
  • vytváření chráněných parků. Pro takové kachny jsou vytvořeny speciální parky se všemi potřebnými podmínkami. Tam jsou ptáci pod spolehlivou nepřetržitou ochranou;
    chov ptáků v zajetí.

Některé druhy mořčáků již bohužel vyhynuly. Takže aucklandský mořčák je nyní k vidění pouze v muzeu. Jeho smrt mají na svědomí divoké kozy, kočky a prasata.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: